Det är en förmån, inte en rättighet.

Senaste veckorna har en mängd saker och ställen vandaliserats runt om i byn. Vi  kunde läsa om att skolorna ännu en gång blivit sprayade med sprayfärg och att tennisbanan vid kyrkan varit utsatt tidigare i veckan. 

Jag arbetar på en förskola där vi varje vecka, ibland dagligen, måste plocka ihop efter att någon eller några antingen har lämnat ”pant” eller förstört barnens leksaker. Vi fick för några veckor sedan ett nytt staket mot vägen och det tog bara några dagar innan det var trasigt. Vi har hittat flaskor med både läsk men också ”vuxendricka” som definitivt inte är menat för barnen. Vad händer om barnen hittar flaskorna före oss och smakar?

I min arbetsbeskrivning på står det inte att jag ska plocka pantflaskor, äggkartonger eller städa upp sönderslagna basketkorgar, tankningsstationen eller hästarna som är byggda till barnen för att dom ska trivas så bra som möjligt under deras vardag. Det står inte att vi ska behöva gå en runda runt gården för att leta spritflaskor eller plocka upp glassplitter. Men det är tyvärr den verkligheten vi har just nu. Vi är där för att ta hand om barnen, se till att deras vardag blir så bra som möjligt. Så självklart kommer vi fortsätta plocka, men jag lägger hellre den tiden och uppmärksamheten på barnen.

För någon sommar sen (om jag inte minns helt fel) var det inbrott vid tennisbanan och nu vandaliseringen. Att vi har möjligheten till att spela tennis på fina banor, använda fotbollsplanen (för att bara nämna två av många tillgångar vi har i byn) utan några direkta hinder, gratis dessutom är inget som är garanterat. Att vi har den möjligheten är ett privilegium. Det är ett privilegium som vi ska ta hand om, annars kommer det att försvinna. 

Så nu räcker det med sönder skurna däck, förstörda domarstolar, krossat glas och sprayade väggar. Jag är less på att plocka upp äggkartoner och pantflaskor efter er. Gör nått vettigt med er tid istället för att slösa på min och alla andras.