Vi har inget gruppspel, vi kliver rätt in i slutspelet.

 

Som alla kanske vet så kan säsongen få ett snabbt slut när vi kliver in i sista delen av säsongen. Oavsett om det är slutspel eller under en VM turnering så slutar säsongen oftast tidigare än vad lagen velat och det bara är ett lag som är på toppen. Det som jag tror många glömmer bort är att det är samma sak för oss domare. Vi matchas under säsongens gång likt spelarna, skillnaden är att under ett slutspel eller VM är det mer märkbart.

Nu har jag ett VM kvar av min säsong innan jag kan ta ”sommarlov”. Oavsett om det är ett önskat sommarlov eller ej så är det ett faktum. När jag kommer hem från VM är säsongen över och en sommar med försäsongsträning väntar. Men det finns ett annat faktum också. Det faktumet är att månaders förberedelser kan ta slut efter första matchen. Vi har inte som lagen ett garanterat antal matcher, vi vi har inget gruppspel. Vi kliver rätt in i slutspelet och det gäller att prestera annars är du ute. Det spelar inte någon roll om jag har har fysiskt och psykiskt förberett mig för det här, att min målbild är när jag släpper pucken i finalen. Skulle jag få en match första dagen och inte är stand by referee (under dom flesta VM turneringarna har varje match en SBR och SBL. Alltså huvuddomare och linjedomare som är redo att hoppa in om någon på isen inte kan full följa matchen) och allt går åt pip svängen så kan min turnering ta slut innan den ens börjat och jag kan vara tillbaka i Sverige igen på söndag. För den som inte är i den världen kan det verka tufft men det är så det fungerar och det kan hända den bästa, ingen går säker.

 
Jag tror att det är lite av tjusningen med det hela, att alltid behöva prestera. Jag älskar att döma matcher med slutspelskaraktär. Jag älskar adrenalinet, publiken, ansvaret och spelare som är redo att avgöra. Nästan lika mycket som jag älskar det, hatar jag det. Missförstå mig rätt och jag säger det igen, jag älskar att döma matcher med den karaktären. Men det är fruktansvärt skönt när det är över. Känslan när man har gjort en ”bra match”. Lagen har fått göra upp och mitt lag har gjort vårt jobb. Vi har plockat det som behöver plockas och då menar jag inte att släppa eller titta åt ett annat håll på utvisningar som man inte vill ha. Ibland som alltid annars handlar det om att just ta dom där obekväma besluten, det är det som är mitt jobb. Det är inte mitt namn som ska stå på löpsedlarna utan det är laget som lyfter bucklan som ska sitta på front page. Men det är så mycket som kan göra att det tippar över åt andra hållet. Ibland har man fel position med en meter och ser situationen på ett helt annat sätt och ibland ser man den inte alls av olika anledningar. Hur mycket man än vill i bland så kan vi inte gissa oss fram, vi måste fatta beslut efter vad vi ser. 
 
Nu väntar två intensiva och fantastiska veckor i hockeybubblan. Lägenheten är städad, kylen är tömd, soporna är borta, blommorna vattnade skjortorna strukna. Onsdag vid 10 lyfter vi äntligen mot Detroit för senare transportera oss till Plymouth. Jag kommer försöka hålla er uppdaterad här, om inte annat på min Facebook sida.